Select Page

Tijdens een ironman sta je er alleen voor, op weg ernaartoe kan je niet zonder de steun van velen. Geen sterke prestatie zonder een sterk team. Van Uplace kreeg ik de krachtige slogan ‘There is more you in U’ mee. Ik schrijf hem echter niet graag neer of spreek hem niet graag uit. Dat kan iedereen. Hem tot leven brengen is heel wat minder mensen gegeven. Zeker niet op momenten dat het (heel wat) minder gaat. Toch heb ik tijdens mijn 22 jaar triatlon heel veel van zulke kostbare mensen aan mijn zijde gehad. Graag wil ik deze hier in de loop van komende weken de revue laten passeren.

De eerste is uiteraard mijn vrouw. Men zegt wel eens dat ‘triatlon een manier van leven is’. Het sluipt dan ook niet ongemerkt het gezinsleven binnen, het is er prominent aanwezig. Vrouw en kinderen moeten mee zijn in dat verhaal, want net als een voorbereiding is het erg veeleisend. Triatleten neigen hierin wel eens verder en verder te gaan. Maar het leven is véél meer dan triatlon alleen en als geen ander kan mijn vrouw daarover waken. Met simpele gebaren en/of woorden kan ze de druk van de ketel halen of net opvoeren. Steeds met een perfecte timing. En onze kinderen lijken dat met de paplepel meegekregen te hebben.

Ik kan me dus gelukkig prijzen! Maar ik besef heel goed dat ze (zonder het uit te spreken) snakken naar een leventje zonder het controleren van de trainingsapp, zonder de zoektocht naar een vakantiebestemming met goed zwemwater en mooie fietsparcoursen, … Eéntje met wat geregelder frietjes van de frituur en wat meer ‘niets moet en alles mag’.

Ach, die tijd komt. De mindere kanten zullen ze vlug vergeten zijn en de mooie herinneringen blijven vast.

Zelf zal ik nooit vergeten wat ze me allemaal gunden.

Kleine tip om af te sluiten… Stel je als atleet altijd de vraag: ‘Wat zit er met dit triatlonavontuur in voor het gezin op korte- en lange termijn.’